Kikapcsolódás

Zemplén látnivalói

Bodrogkeresztúr rendezvényei


Élmények sokasága

a Zemplénben

Bakancsos turizmus
A Zempléni-hegységen keresztül halad az Országos Kéktúra, a Rákóczi-túra pedig szinte az egész hegységet átfogó, öt várat érintő túraútvonal.

Kulturális turizmus
A kistérség bővelkedik kulturális rendezvényekben: Sárospatakon a Zempléni Művészeti Napok, a Szent Erzsébet Napok, a Zempléni Családi Napok, Sárospataki Bornapok és a Sárospataki Dixieland és Blues Fesztivál. Tokajban Tokaji Tavaszi Napok, pünkösdkor Bortúra - Nyitott Pincék Napja, augusztus elején Tokaji borfesztivál, Hegyalja Fesztivál, Tokaj-hegyaljai Gazdasági Napok kerülnek megrendezésre. Szerencsen a hagyományos Hegyaljai Gazdanapok, és a "Várva vár a Vár" rendezvénysorozat veszi kezdetét. A Zempléni Művészeti Napok rendezvényeinek helyet adnak Bodrogkeresztúr, Füzérradvány, Golop, Karcsa, Kőkapu, Tállya, Tolcsva települések is.

Vadászati turizmus
A zempléni erdőkben megtalálható a kárpáti gímszarvas, muflon, vaddisznó, őz, a Bodrogköz pedig kiváló apróvadas vadászterület.

Vár- és kastélyturizmus
Sárospatak - Rákóczi vár; Pácin - Mágócsi-Kastély; Füzérradvány - Károlyi-kastély; Füzéri vár; Kéked - Melczer-Kastély; Regéci vár; Boldogkői vár; Szerencs - Rákóczi vár.

Kerékpáros turizmus
A zempléni régió kedvelt kerékpár-turisztikai célponttá vált, annak ellenére, hogy külön e célra kiépített kerékpárúttal egyelőre nem rendelkezik.
A Zempléni-hegység legnagyobb kerékpáros körtúra útvonala 155 km hosszú: Szerencs - Monok - Abaújszántó - Boldogkőváralja - Vizsoly - Gönc - Kéked - Hollóháza - Füzér - Széphalom - Sátoraljaújhely - Sárospatak útvonalon halad.

Sportturizmus
Síelésre Sátoraljaújhelyen a Magas-hegyen kiépített pálya, két sífelvonó, két sípálya, szánkópálya, sífutó, valamint kalandpálya áll a látogatók rendelkezésére. 

Termálturizmus
A Zempléni-hegység lábánál található Sárospatak-Végardó fürdője. A 300 méteres mélységből feltörő mélykarszt eredetű, 47-48C°-os kálcium-magnézium, nátrium-szulfát, hidrogén-karbonát tartalmú termálvíz gyógyulást kínál az izületi és érrendszeri, valamint a nőgyógyászati megbetegedésben szenvedőknek.

Vízi turizmus
A vizitúrák résztvevői megismerkedhetnek a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet gazdag növény és állatvilágával.

Bor és gasztronómia
A Tokaj-hegyaljai borvidék a "Világörökség része" kitüntető címet 2002-ben a szőlőtermelési és borászati kultúra megőrzéséért érdemelte ki.